Α’ Λυκείου – Κεφάλαιο 9.3 – Από τον Web 1.0 στον Web X.0

Web 1.0 – Παγκόσμιος ιστός

World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός)

Ο Παγκόσμιος Ιστός δημιουργήθηκε το 1990 από τον Τιμ Μπερνερς-Λι στο CERN. Ο δημιουργός του ήθελε ένα εύχρηστο και γρήγορο τρόπο διαμοιρασμού των αποτελεσμάτων από τα πειράματα που έκαναν όλες οι ερευνητικές ομάδες στο CERN. Για τον λόγο αυτό επινόησε το πρωτόκολλο (HTTP: Hyper Text Transfer Protocol) και τη γλώσσα (HTML: Hyper Text Markup Language), για να περιγράψει την ιδέα του.

Η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και κατέληξε στην ανταλλαγή και τον διαμοιρασμό εκατοντάδων χιλιάδων πληροφοριών. Κάθε Πανεπιστήμιο, οργανισμός και επιχείρηση «έστηναν» από έναν ιστότοπο (web site), για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους.

Το Web 1.0 αναφέρεται σε μια πρώιμη εποχή του Διαδικτύου, περίπου από τον δεκαετία του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ήταν μια περίοδος όπου το Διαδίκτυο ήταν ακόμα σε εξέλιξη και είχε διάφορα χαρακτηριστικά και περιορισμούς που το καθιέρωσαν ως μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας και πληροφόρησης. Εδώ είναι μερικά χαρακτηριστικά του Web 1.0:

  1. Στατικές ιστοσελίδες: Οι ιστοσελίδες στο Web 1.0 ήταν κυρίως στατικές, προσφέροντας περιορισμένη αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Οι περισσότερες σελίδες παρουσίαζαν πληροφορίες και κείμενα, αλλά σπάνια περιλάμβαναν δυνατότητες δυναμικής αλληλεπίδρασης.
  2. Περιορισμένη πλοήγηση: Οι ιστοσελίδες συχνά είχαν απλές μπάρες πλοήγησης και ενδείξεις για το πώς να περιηγηθεί κανείς στον ιστότοπο. Δεν υπήρχαν πολύπλοκα μενού ή δυνατότητες αναζήτησης όπως σήμερα.
  3. Ελάχιστο πολυμέσα: Οι ιστοσελίδες περιείχαν ελάχιστα πολυμέσα, όπως εικόνες και ήχο. Οι περισσότεροι ιστότοποι βασίζονταν κυρίως σε κείμενο.
  4. Αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο: Οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ήταν αργές σε σύγκριση με τις σημερινές, και αυτό επηρέαζε τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων.
  5. Περιορισμένος κοινωνικός διάλογος: Δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter. Ο διάλογος συνήθως γίνονταν μέσω φόρουμ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων παλαιότερων μεθόδων επικοινωνίας.
  6. Απουσία διαδικτυακών εφαρμογών: Δεν υπήρχαν διαδικτυακές εφαρμογές όπως τα web-based email και τα cloud storage που έχουμε σήμερα.

Το Web 1.0 ήταν μια σημαντική αρχή για την ανάπτυξη του Διαδικτύου, αλλά σύγκριση με το Web 2.0, που ακολούθησε και έφερε περισσότερη δυναμική αλληλεπίδραση και συμμετοχή των χρηστών στη δημιουργία περιεχομένου, το Web 1.0 φαίνεται περιορισμένο και στατικό.

Web 2.0 – Διαδραστικός Ιστός

Όλα αυτά άλλαξαν με την έλευση του web 2.0, του επόμενου σταδίου του Παγκόσμιου Ιστού. Ένας ιστότοπος Web2.0 ενθαρρύνει τον χρήστη να αλληλεπιδράσει, να αφήσει σχόλια, να ανεβάσει περιεχόμενο , να κάνει εγγραφή, να δημιουργήσει λογαριασμό ή προφίλ.

Το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα web 2.0 είναι τα ιστολόγια (blogs). Υπάρχουν πάροχοι δωρεάν αποθηκευτικού χώρου για τη δημιουργία ιστολογίου. Είναι υπόθεση λίγων λεπτών να στηθεί ένα ιστολόγιο, το οποίο μπορεί να ανανεώνεται ανά πάσα στιγμή και επίσης προσφέρει αλληλεπίδραση υπό μορφή σχολίων.

Παραδείγματα web 2.0 είναι ακόμη τα wiki, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων και οι πλατφόρμες συνεργασίας, για τις οποίες θα πούμε περισσότερα σε επόμενα κεφάλαια.

Web 3.0 – Σημασιολογικός Ιστός

Η μετατόπιση από τον web 1.0 προς τον web 2.0 σηματοδοτεί τη στροφή από τον στατικό Παγκόσμιο Ιστό στον «Κοινωνικό» Ιστό των χρηστών. Καθώς εξελίσσεται ο παγκόσμιος ιστός, ο όρος web 3.0 επισημαίνει τη στροφή προς τον «έξυπνο» νοήμονα Ιστό που θα καταλαβαίνει τις απαιτήσεις του χρήστη.

Εδώ είναι μερικά βασικά στοιχεία για το Web 3.0:

Σημασιολογία των δεδομένων: Στο Web 3.0, τα δεδομένα θα είναι πλούσια σε σημασιολογία, δηλαδή θα έχουν κατηγοριοποιηθεί και σχετικοποιηθεί με τρόπο που οι υπολογιστές θα μπορούν να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν.

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει καίριο ρόλο στο Web 3.0, καθώς θα επιτρέπει στις μηχανές να λαμβάνουν αποφάσεις και να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Διαδικτυακό των Πραγμάτων (IoT): Το Web 3.0 θα ενσωματώνει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που σημαίνει ότι συσκευές και αισθητήρες στον πραγματικό κόσμο θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο, προσφέροντας πληροφορίες και λειτουργίες στον ψηφιακό χώρο.

Αυτόματη Συνεργασία: Το Web 3.0 θα διευκολύνει την αυτόματη συνεργασία μεταξύ διαφόρων εφαρμογών και υπηρεσιών χωρίς την ανάγκη για ενεργό ανθρώπινη παρέμβαση.
Σημασιολογία των δεδομένων: Στο Web 3.0, τα δεδομένα θα είναι πλούσια σε σημασιολογία, δηλαδή θα έχουν κατηγοριοποιηθεί και σχετικοποιηθεί με τρόπο που οι υπολογιστές θα μπορούν να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν.

Ο λεγόμενος και Σημασιολογικός Ιστός, web 3.0, επικεντρώνεται στη σημασία του περιεχομένου. Ως απόρροια των εξελίξεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η αναζήτηση πλέον θα γίνεται με κανονικές εκφράσεις και προτάσεις αντί λέξεων-κλειδιών. Ο Ιστός 3.0 επιχειρεί να συνδέσει σημασίες και νοήματα αντί για πληροφορίες, επιχειρεί να φέρει στον χρήστη τις πληροφορίες που ζητάει χωρίς να πρέπει ο χρήστης να τις μετατρέψει σε μορφή που να καταλαβαίνει ο υπολογιστής:

Web X.0 – Εκτεταμένος Ιστός

Τέλος ο λεγόμενος web X.0 (από το eXtended web – εκτεταμένος Ιστός) είναι η τελική σύνθεση. Περιλαμβάνει ενοποιημένους τον Ιστό των χρηστών, τον σημασιολογικό ιστό και προηγμένα μέσα μετάδοσης της πληροφορίας όπως τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση και εικονική πραγματικότητα. Ο Ιστός επεκτείνεται πλέον πέρα από το Διαδίκτυο και μέσα στην καθημερινότητα. Σχηματικά, αν ο αρχικός Παγκόσμιος Ιστός (web 1.0) συνδέει δεδομένα και πληροφορίες, ο web 2.0 συνδέει άτομα μεταξύ τους, ο web 3.0 συνδέει γνώσεις και ο web X.0 τις νοημοσύνες.

Ο όρος “Web X.0” δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη έκδοση του Διαδικτύου, αλλά χρησιμοποιείται γενικά για να δηλώσει μια νέα εξέλιξη ή γενική κατεύθυνση στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και των τεχνολογιών σχετικών με αυτό. Συνήθως, οι αριθμοί “X.0” χρησιμοποιούνται ως μια αφηρημένη ένδειξη της επόμενης μεγάλης εξέλιξης σε μια συγκεκριμένη τεχνολογική περίοδο.

Απάντησε στο κουίζ

Σχετικές δημοσιεύσεις