Οι οδηγίες που δίνουμε με λογική σειρά, ώστε να εκτελέσουμε μια εργασία ή να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, συνθέτουν έναν Αλγόριθμο. Για παράδειγμα, οι οδηγίες για την κατασκευή ενός χαρταετού μπορεί να αποτελέσουν έναν αλγόριθμο.
Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών – βημάτων, με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.
Αλγόριθμος μπορεί να είναι μια συνταγή μαγειρικής ή η βήμα προς βήμα περιγραφή της λύσης ενός μαθηματικού προβλήματος. Όταν σχεδιάζουμε έναν αλγόριθμο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να βάζουμε με λογική σειρά τις οδηγίες (instructions) που θα μας οδηγήσουν στη λύση του προβλήματός μας.
Οι παρακάτω εντολές αποτελούν αλγόριθμο;
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ
1.Ακούω προσεκτικά τον καθηγητή μου/ καθηγητριά μου.
2. Σέβομαι και αγαπώ τους συμμαθητές μου.
3. Σηκώνω το χέρι μου όταν θέλω να μιλήσω.
4. Ακούω με προσοχή τον συμμαθητή μου.
5. Ακολουθώ τις οδηγίες του καθηγητή μου.
6. Φροντίζω την καθαριότητα της τάξης μου.
Διαγράμματα ροής
Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν το πρόγραμμα τους πριν να ξεκινήσουν να γράφουν κώδικα και χρησιμοποιούν για αυτό το σκοπό τα διαγράμματα ροής γιατί συνοψίζουν τον κώδικα χωρίς να περιλμβάνουν πολλές λεπτομέρειες. ‘Ετσι οπτικοποιείται το πρόγραμμα και με αυτό τον τρόπο ελέγχουν την ροή του και τον τρόπο που αυτό θα δουλέψει.
Τίτλος: Διαγράμματα ροής και αλγόριθμοι
Άλλες φορές αντί για διάγραμμα ροής οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν ψευδοκώδικα για το σχηματισμό και την αναπαράσταση του αλγορίθμου, τον οποίο μετατρέπουν ύστερα σε γλ΄ώσσα προγραμματισμού. Παραδείγμα ψευδοκώδικα :
Δημιουργία προγράμματος που να βρίσκει το εμβαδό ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμμου:
Αρχή προγράμματος
Δίαβασε τη βάση, το ύψος του ορθογωνίου παραλληλογράμμου
Πολλαπλασίασε τη βάση με το ύψος
Εμφάνισε στην οθόνη το αποτέλεσμα
Τέλος προγράμματος
Ακολουθεί το διάγραμμα ροής του παραπάνω αλγορίθμου:
